wyznacz zmienną losową, wartość oczekiwaną, wariancję
hanka: Dwóch równorzędnych graczy gra w szachy. Co jest bardziej prawdopodobne dla każdego z nich:
a) Wygrać dwie partie z czterech
b) Czy trzy z sześciu?
Partie remisowe nie są brane pod uwagę.
Czy te zdarzenia można opisać za pomocą jednej zmiennej losowej czy potrzebujemy różnych?
Policzyć dla wyznaczonych zmiennych losowych wartość oczekiwaną i wariancję.
Doszłam już do tego, że P(a) = 6/16 i P(b) = 5/16, więc P(a)>P(b)
Nie wiem jak rozwiązać dalszą część tego zadania dotyczącą tej zmiennej losowej,
a w szczególności wartości oczekiwanej i wariancji.
18 cze 23:14
wredulus_pospolitus:
zapewne chodzi im o policzenie EX i Var dla rozkładu dwumianowego (Bernoulliego) dla:
a) n = 4 ; p = 0.5
b) n = 6 ; p = 0.5
18 cze 23:21