monika: siatką długości 60m należy ogrodzić prostokątne boisko, którego jeden bok przylega do
muru. Przy jakich wymiarach boiska jego pole będzie największe?
22 lis 22:46
Kama:
Mamy zbadać max funkcji pola
w sład obwodu wchodzą a + 2b = 60 ( bo jeden bok a prostokąta
czyli a = 60 - 2b założ. b ∈(0, 30) przylega do muru)
P= a*b
P(b) = (60-2b)*b = -2b2 +60 b
P(b) = -2b2 + 60 b badamy max.
bw = -60 / - 4 ( bo xw = - b/2a dla f kwadratowej)
bw = 15
ta a = 60 - 2*15 = 30
Odp pole bedzie max. jeżeli wymiary boiska będą
a= 30 m b = 15m
22 lis 23:10