Czy te liczby są równe
pati: Sprawdź czy liczba:
log
1812 + log
812
jest równa liczbie:
https://ibb.co/4Y1DLvB
W odpowiedziach jest, że tak, a mi wychodzi podobnie tylko, w nawiasie
podniesionym do kwadratu dostaję 2, a nie 1
Proszę o pomoc
17 cze 19:21
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia
17 cze 20:14
wredulus_pospolitus:
L = log
184 + log
183 + log
84 + log
83 =
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| log23 = |
| | log22 + log29 | | log32 + log39 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | a | |
= // niech a = log23 // = |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 1 + 2a | | | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | a | | 2 + a | | 2+a | | 2+a | |
= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 1+2a | | 1+2a | | 3 | | 1+2a | | 3 | |
| | (2+a)*(3 + 1 + 2a) | | 2(2+a)*(2+a) | | 2(2+a)2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3(1+2a) | | 3(1+2a) | | (1+2a) | |
więc wychodzi mi tak samo jak Tobie
17 cze 20:21
pati: Bardzo Ci dziękuję, robiłam podobnie
17 cze 20:38