matematykaszkolna.pl
równanie pati: x2 + xx−12 = 8 Pomóżcie proszę, nie mogę sobie z tym poradzićemotka
17 cze 17:36
Monika: a) oczywiście najpierw zrób założenie, że x−1 (mianownk) jest różny od zera, więc x jest różny od 1. b) rozwiązujemy: pomnóż całe równanie przez mianownik, żeby się go pozbyć, czyli przez (x−1), otrzymasz: x do potęgi 3−ej, minus x do kwadratu, −x−2, = 8x −8 c) uporządkuj, więc przenieś wszystko na lewą stronę i masz: x do potęgi 3−ej, minus x do kwadratu, −x −2, −8x +8 =0 d) redukujesz wyrazy podobne i masz x do 3−ej, − x do kwadratu, −9x, +6 =0 To równanie wielomianowe można rozwiązać tylko stosując tw. Bezou'ta.Bo nie da się wyłączyć x przed nawias czy pogrupować składniki. Bezout: Podstawiasz za x dzielniki wyrazu wolnego, czyli liczby 6. D6: 1, −1, 2, −2, 3, −3, 6, −6. Wstawiasz kolejno te liczby za każdego x. Do tego momentu aż otrzymasz wynik zero. W(1)= i wstawiasz W(−1)= także wstawiasz. walcz emotka
17 cze 18:15
pati: Dziękuję bardzo, właśnie próbowałam grupować i dostawałam ładny iloczyn i do tego +x2 Nie pomyślałam o drugim sposobie emotka
17 cze 19:22