Monika: a) oczywiście najpierw zrób założenie, że x−1 (mianownk) jest różny od zera, więc x jest różny
od 1.
b) rozwiązujemy: pomnóż całe równanie przez mianownik, żeby się go pozbyć, czyli przez (x−1),
otrzymasz:
x do potęgi 3−ej, minus x do kwadratu, −x−2, = 8x −8
c) uporządkuj, więc przenieś wszystko na lewą stronę i masz:
x do potęgi 3−ej, minus x do kwadratu, −x −2, −8x +8 =0
d) redukujesz wyrazy podobne i masz
x do 3−ej, − x do kwadratu, −9x, +6 =0
To równanie wielomianowe można rozwiązać tylko stosując tw. Bezou'ta.Bo nie da się wyłączyć x
przed nawias czy pogrupować składniki.
Bezout:
Podstawiasz za x dzielniki wyrazu wolnego, czyli liczby 6.
D6: 1, −1, 2, −2, 3, −3, 6, −6.
Wstawiasz kolejno te liczby za każdego x. Do tego momentu aż otrzymasz wynik zero.
W(1)= i wstawiasz
W(−1)= także wstawiasz.
walcz
pati: Dziękuję bardzo, właśnie próbowałam grupować i dostawałam ładny iloczyn i do tego +x
2 
Nie pomyślałam o drugim sposobie