parametr
Bahama: Wyznacz wszystkie m takie że prosta y=x+2 jest styczna do wykresu funkcji
17 cze 15:08
: Jaki warunek musi spełniać styczna do wykresu funkcji?
17 cze 16:02
Bahama: Nie wiem jak rozwiązać
17 cze 20:50
wredulus_pospolitus:
krok 0: siadasz do książki / notatek (ewentualnie wujaszek google) w celu odnalezienia jaki
jest ogólny wzór na styczna
krok 1:
wyznaczasz pochodną funkcji f(x)
krok 2:
sprawdzasz dla jakich 'm' zachodzi dany układ równań:
f'(x0) = 1
f(x0) − f'(x0)*x0 = 2
zapisujesz rozwiązanie −−− to być to czego szukasz −−− kooooniec
17 cze 21:03
Bahama: x0=a
a2+am+m=1
a=−1
m=−14/3
nie umiem rozwiązać dla a=m−1
17 cze 21:11
wredulus_pospolitus:
f'(x) = x
2 + mx + m
niech będzie x
0 = a
a
2 + am + m = 1 −−−> a
2 + am + m−1 = 0 −−−> (a+1)(a + (m−1) ) = 0
a = −1 ∨ a =
−(m−1)
17 cze 21:38
wredulus_pospolitus:
f(a) − f'(a)*a = 2 //*6
2a
3 + 3a
2m + 6am − 6 − 6a(a
2 + am + m) = 12
0 = 4a
3 + 3a
2m + 18 // podstawiamy a = 1−m
4(1−m)
3 + 3(1−m)
2m + 18 = 0
4 − 12m + 12m
2 − 4m
3 + 3m − 6m
2 + 3m
3 + 18 = 0
−m
3 + 6m
2 − 9m + 22 = 0
i teraz −−− czy miałeś metody rozwiązywania takich równań
17 cze 21:44
Fairy and Devil:
Pytanie
Jeśli jednym z pierwiastków tego rónania może byc ale nie musi m0=−2 to będe liczyć tak
−m3+6m%2−9m+22=0
−(−2)3+6*(−2)2−9*(−2)+22=0?
Dzięki
18 cze 13:25
Min. Edukacji: Devil wróciłeś z Bahamow?
18 cze 15:24
Fairy and Devil:
Tylko na chwilę
18 cze 17:10