Wielomian stopnia trzeciego
o rany julek:
Wiedząc że x=2 jest pierwiastkiem podwójnym wielomianu trzeciego stopnia
y=x3+px+q napisać dokładny wzór wielomianu
15 cze 13:08
pudel i pipel:
(x+2+2)(x−2)(x−2)=0 ∨
________________
3√0,5q=2
___________________
Odp:y=x
3−12x+16
15 cze 13:18
chichi:
tobie naprawde powinien ktos pomoc
15 cze 13:35
Saizou :
Skoro x=2 jest pierwiastkiem podwójnym wielomianu w(x)=y=x3+px+q, to
w(2)=0 oraz w'(2)=0, zatem
0 = 8+2p+q →q = −2p−8 = 24−8 = 16
0 = 3*4+p →p = −12
y = x3 −12x +16
15 cze 19:27
sd: Brawo pudel vel Obywatel vel.. poprawnie przepisałeś rozwiązanie zadania.
16 cze 14:08