Znajdź wyraz ogólny ciągu, którego funkcja tworzącą
Docen: Znajdź wyraz ogólny ciągu, którego funkcja tworzącą jest:
Kompletnie nie wiem jak to policzyć
14 cze 16:16
Mariusz:
a zatem jest to ciąg którego wyrazy o parzystych indeksach są równe jeden
a wyrazy o nieparzystych indeksach są równe zero
14 cze 16:20
Mariusz:
a
2n=1
a
2n+1=0
n ∊ ℕ
Potrafisz odgadnąć wzór tego ciągu ?
| | 1 | | A | | B | |
Jak nie to możesz |
| rozłożyć na sumę |
| + |
| |
| | 1−x2 | | 1−x | | 1+x | |
14 cze 16:24
Docen: Rozłożyłem go na ułamki proste:
A= 1/2
B = 1/2
ale nadal mi to nic niestety nie mówi
14 cze 16:31
Mariusz:
Ja bym się spierał czy to są ułamki proste
bo jak sam napisałeś ułamki proste nic ci nie mówią
Czy szeregi geometryczne więcej by ci powiedziały ?
14 cze 17:20