Wartość oczekiwana
Michcio: Na loterii jest 200 losów z tego 2 wygrywające po 450 zł i 4 po 250 zł. Kupujemy 1 los z 10 zł.
Oblicz EX wygranej na tej loterii uwzględniając cenę zakupu losu.
Mam P1 0,01 dla w1 +450 i P2 0,02 dla w2 +250 zł.
EX = 0,01*450 + 0,02*250 ale jak tu mam tą cenę losu dodać?
12 cze 22:30
wredulus_pospolitus:
Po prostu:
EX = 0.01*(450
−10) + 0.02*(250
−10 +0.97*(−10) 
I to będzie prawidłowa wartość oczekiwana wygranej przy wzięciu pod uwagę kosztu zakupu losu.
Alternatywnie:
EX
1 = 0.01*450 + 0.02*250 (+ 0.97*0) <−−− wartość oczekiwana samej wygranej
EX = EX
1 − 10 <−−−− wartość oczekiwana wygranej przy uwzględnieniu kosztu zakupu losu)
12 cze 22:42
Michcio: EX = 0.01*(450−10) + 0.02*(250−10) +0.97*(−10)
Nawias po drugim −10 tak

Hmm nie rozumiem tego niebieskiego pogrubionego pola
13 cze 00:34
. :
Skoro mamy w wartości oczekiwanej brać pod uwagę cenę zakupu losu no to mamy:
2 losy z wygrana 450 − − > czyli zysk 440
4 losy z wygrana 250 − − > czyli zysk 240
194 losy z wygrana 0 − − > czyli 'zysk' −10
13 cze 00:36
Michcio: Dzięki za pomoc
13 cze 11:47