Ciągi - podaj przykład
Ola: Podaj przykład:
a) pięciowyrazowego ciągu rosnącego o wyrazach mniejszych od −3,
Mój pomysł: an = n−10 dla n∊{1,2,3,4,5}
b) sześciowyrazowego ciągu niemalejącego o wyrazach dodatnich,
Mój pomysł: an = n dla n∊{1,2,3,4,5,6} (ten jest rosnący, a jaki może być niemalejący? Wiem,
że każdy rosnący jest niemalejacy, ale zastanawiałam się nad wymyśleniem skrajnego przypadku
pod warunki w zadaniu)
c) dziesięciowyrazowego ciągu nierosnącego o wyrazach należących do przedziału <−1, 5)
Mój pomysł: an = 1n dla n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} (ten jest malejący i w przedziale (0, 1>
a jak wymyśleć nierosnący w przedziale <−1, 5)
d) pięciowyrazowego ciągu, który nie jest monotoniczny,
Mój pomysł: an = (−3)n dla n∊{1,2,3,4,5}
e) nieskończonego ciągu malejącego o wyrazach mniejszych od 2,
Mój pomysł: an = −n−2 dla n∊N+
f) nieskończonego ciągu nierosnącego o wyrazach niedodatnich.
Mój pomysł: an = 1−n dla n∊N+
11 cze 05:45
wredulus_pospolitus:
(a) okey
(b) stały ciąg także będzie 'niemalejącym' ogólnie −−− an+1 ≥ an
(c) analogicznie do (b)
(d) okey
(e) okey
(f) okey
11 cze 10:54
Ola: Dziękuję

Po dłuższym namyśle wpadłam na pomysł, że żeby podać jak najbardziej skrajne przykłady, to
powinno się zapisać ciąg rekurencyjnie albo najprościej w postaci wypisania elementów w
nawiasach okrągłych. Poniżej zamieszczam przykłady mieszczące się w szerszym zakresie do
warunków podanych w zadaniu:
a) (−8,−7,−6,−5,−4)
b) (1,1,2,2,3
12,4)
c) (4,3,3,2
13,2,
√3,1,0,0,−1)
d) (−1,1,−1,1,−1,1)
e) (1,0,−1,−2,−3,...)
f) (0,−1,−1,−2,−3,−4,...)
PS. Nie jestem pewna czy mogę zapisać ciąg nieskończony e) i f) w nawiasach okrągłych?
11 cze 12:27
: to pisz bez nawiasów
11 cze 15:45
kasiaa: Wyznacz a1 oraz r i wzór ogólny ciągu arytmetycznego.
S4=56
S10=260
12 cze 13:34
wredulus_pospolitus:
wzór:
| | a1+an | | a1 + a1 + (n−1)r | | 2a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Skoro już to ustaliliśmy to:
| | 2a1 + 3r | |
S4 = |
| *4 = 4a1 + 6r |
| | 2 | |
| | 2a1 + 9r | |
S10 = |
| *10 = 10a1 + 45r |
| | 2 | |
i masz prosty układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... działasz
12 cze 13:57