Rynkifinansowe-dywidenda
Magda11: Spółka X oferuje swoje produkty na konkurencyjnym rynku. Oczekuje się, że z
powodu rosnącej konkurencji zyski spółki oraz wypłacane przez nią dywidendy będą
spadały w tempie 2% rok do roku, począwszy od najbliższego roku aż do
nieskończoności. Ostatnia wypłacona dywidenda (na koniec roku zerowego)
wyniosła 10zł na akcję. Wymagana stopa zwrotu z akcji spółki X jest równa 15%
rocznie. Oblicz wartość akcji na koniec trzeciego roku.
9 cze 11:38
getin:
Ciężko powiedzieć, bo nie ma podane jakim procentem całego zysku tej firmy jest wypłacona
akcjonariuszom dywidenda. Zakładamy że spółka jest hojna i cały wypracowany zysk przeznacza na
dywidendę
Dywidendy na akcję, na koniec:
pierwszego roku: 10zł − 2% = 9,80zł
drugiego roku: 9,80zł − 2% = 9,604zł
trzeciego roku: 9,604zł − 2% = 9,41192zł, w zaokrągleniu 9,41zł
Obliczamy cenę akcji na koniec trzeciego roku, przyjmując założenie że wypłacona dywidenda
9,41zł za akcję jest stopą zwrotu 15%
9,41zł −−− 15%
x zł −−−−−− 100%
x = 9,41*100/15 = 62,73zł
Odp. Cena jednej akcji tej spółki na koniec trzeciego roku wynosi 62,73zł
9 cze 16:10
Min. Edukacji: Ceny akcji dyskontuje rynek na giełdzie a nie kartka papieru i ołówek.
9 cze 19:47