STUDIA Rozwiąż metodą Gaussa-Jordana następny układ równan w ciele R
Algorytm: Mam taki układ równań:
| ⎧ | x1 + 2x2 − x3 = 4 | |
| ⎨ | 3x1 + 5x2 − 2x3 = 9 |
|
| ⎩ | 4x1 + 5x2 − x3 = 7 | |
Przekstałciłem to do takiej macierzy rozszerzonej:
[ 1 2 −1 | 4 ]
[ 3 5 −2 | 9 ]
[ 4 5 −1 | 7 ]
Po wyprowadzeniu lewej strony macierzy do postaci schodkowej otrzymałem taki wynik:
[ 1 0 0 | 0 ]
[ 0 1 0 | 1 ]
[ 0 0 1 | −2 ]
Podaję później jako odpowiedź:
| ⎧ | x1 = 0 | |
| ⎨ | x2 = 1 | ,
|
| ⎩ | x3 = −2 | |
Później w odpowiedziach widzę, że doprowadzili macierz do takiej postaci:
[ 1 0 1 | −2 ]
[ 0 1 −1 | 3 ]
[ 0 0 0 | 0 ]
A prawidłową odpowiedzią jest:
| ⎧ | x1 = −2 − t | |
| ⎨ | x2 = 3 + 5 | , gdzie t ∊ ℛ, dlaczego?
|
| ⎩ | x3 = t | |
Jedyna różnicę miałem taką, że z tej postaci:
[ 1 2 −1 | 4 ]
[ 0 −1 1 | −3 ]
[ 0 −3 3 | −9 ]
nie wyzerowałem trzeci wierz poprzez w
3 = w
3 − 3w
1, tylko zrobiłem w
3 =
13 i dążyłem
do doprowadzenia postaci schodkowej.
Czy ja zrobiłem dobrze czy coś umknęło?
8 cze 16:18
wredulus_pospolitus:
wow ... w jaki sposób 'niewyzerowałes'

no to nadal w ostatnim wierszu masz 0 −1 1 | −3
jak z tego wyszła Ci schodkowa macierz
8 cze 16:55
wredulus_pospolitus:
pokaż nam krok po kroku jak z tej postaci (ostatnie co podałeś) dochodzisz do schodkowej którą
pokazałeś na górze.
8 cze 16:56
8 cze 16:58
Algorytm: Znaczy, nie wyzerowałem i dążyłem dalej do przekształcenia w postać schodkową
8 cze 16:59
wredulus_pospolitus:
przejście:
w
3 = 2w
3 + w
1 jest błędne

bo to daje Ci
1 0 1 | −2
8 cze 17:03
Algorytm: Racja, dziękuję bardzo

!
Nie zauważyłem tego
8 cze 17:04
wredulus_pospolitus:
Nie ma sprawy − zdarza się najlepszym
8 cze 17:07
jc: Dodam, że
trzecie równanie = 3 x (drugie równanie) − 5 x (pierwsze równanie)
zatem trzecie równanie można pominąć
8 cze 17:38