Pochodne kierunkowe
Jarl: Wyznaczyć pochodne kierunkowe σg(0,1) w kierunku wektora w=(k,1) [k−stała] dla funkcji f(x,y).
Sprawdzić, czy ta pochodna kierunkowa jest rowna iloczynowi skalarnemu wektora w i wektora
gradientu funkcji f(x,y) w punkcie (0,1).
| | x3 | |
{ 1+ |
| dla (x,y)≠(0,1) |
| | x2+(y−1)2 | |
f(x,y)={
{1 dla (x,y)=(0,1)
Kompletnie nie wiem, jak podejsc do tego zadania.
Proszę o wskazówki/rozwiązanie, wyjasnienie.
7 cze 19:31
jc: Pomińmy rozpraszacze uwagi − przesuńmy wykres. Wynik się nie zmieni.
f(0,0) = 0
f(x,y) = x3/(x2+y2) w pozostałych punktach.
pochodna kierunkowa w punkcie (0,0) w kierunku wektora (k,1) to granica w t=0 wyrażenia
f(tk, t) − f(0,0) = k3/(k2+1)
wyrażenie jest stałe, więc granica jest oczywista
f(x,0)= x (dla każdego x), więc pochodna cząstkowa fx(0,0)=1.
f(0,y)=0, (dla każdego y), więc pochodna cząstkowa fy(0,0)=0
iloczyn (1,0)*(k,1)=k nie nie pochodnej kierunkowej.
8 cze 10:26