Rozwiąż równanie
ABC12: Rozwiąż podane równanie w zbiorze liczb całkowitych (aby było zależne od parametru n oraz k )
15x + 9y + 7z = 97
6 cze 19:22
Mariusz:
1*15 − 2*7 = 1
4*7 − 3*9 = 1
n*15−2n*7 = n
4k*7 − 3k*9 = k
15n +9(−3k)+7(4k−2n) = n+k
n+k = 97
k = 97−n
15n+9(−3(97−n))+7(4(97−n)−2n) = 97
15n + 9(−291+3n)+7(388−6n) = 97
Zatem
x = n
y = −291+3n
z = 388−6n
Mnie udało się uzależnić tylko od jednego parametru
6 cze 20:05
Mariusz:
Ale to chyba nie są jedyne rozwiązania bo
x = 0
y = 10
z = 1
nie jest uwzględnione przez to podane przeze mnie
Także rozwiązanie
x = 6
y = 0
z = 1
nie jest uwzględnione
więc wynik z powyższego wpisu nie daje wszystkich rozwiązań
6 cze 20:27
6 cze 22:27
Mariusz:
Coś nie wydaje mi się aby ta jego "taktyka" była poprawna
Dla równania
43x+7y+17z = 400
twierdzi że x ∊ [1,9]
tak jakby zakładał że x jest naturalne a ma być całkowite
6 cze 22:59
Mariusz:
Widziałem pomysł aby zapisać to równanie w postaci układu równań
15x + 9y + 7z = 97
3(5x+3y) + 7z = 97
5x + 3y = w
3w + 7z = 97
i dopiero teraz rozszerzony algorytm Euklidesa
Inni proponowali arytmetykę modularną
Mam wrażenie że chichi nawet nie przeczytał co w tym pdf do którego dał odnośnik jest
tylko leciał po tytułach
7 cze 01:17
chichi:
akurat tak się składa, że jestem po kursie z teorii liczb i to rozwiązanie jest prawidłowe,
możesz się dokształcić kupując np. zbiór zadań Jerzego Rutkowskiego "Teoria liczb w
zadaniach", najszybciej rozwiązać idzie takie każde równanie korzystając z arytmetyki
modularnej, ale możesz mieć z tym kłopoty, a Ty przestań mnie nękać
7 cze 09:41
Mariusz:
No fajnie prawidłowe rozwiązanie równania
43x+7y+17z = 400
to x ∊ [1,9] no nieźle
7 cze 11:08
Mariusz:
"akurat tak się składa, że jestem po kursie z teorii liczb i to rozwiązanie jest prawidłowe"
O chwalimy się tylko tak się składa że nic z tego nie wynika
7 cze 11:12
chichi:
ograniczono zbiór rozwiązań do zbioru liczb naturalnych, nie mniej jednak można działać w ten
sam sposób, odpuść sobie ten dział, nie dasz rady nic zrozumieć
7 cze 12:07