rozniczka zupelna help pls
student1: Proszę o pomoc w poskładaniu tego równania, mam problem z pochodnymi po Q/x i P/y.
[8xy+10cos(2x+3y)]dx+[4x2+15cos(2x+3y)+4lny]dy=0
5 cze 23:51
student1: help pls
6 cze 08:36
Mariusz:
δP
= 8x−30sin(2x+3y)
δy
δQ
= 8x−30sin(2x+3y)
δx
δF
= 8xy+10cos(2x+3y)
δx
δF
= 4x2+15cos(2x+3y)+4lny
δy
F(x,y) = 4x2y+5sin(2x+3y)+f(y)
F(x,y) = 4x2y+5sin(2x+3y) + 4ylny − 4y + g(x)
4x2y+5sin(2x+3y)+f(y) = 4x2y+5sin(2x+3y) + 4ylny − 4y + g(x)
Teraz abyśmy mieli równość bierzemy f(y) = 4ylny − 4y
oraz g(x)=0
Ostatecznie otrzymujemy
F(x,y) = 4x2y+5sin(2x+3y) + 4ylny − 4y
a rozwiązaniem równania różniczkowego jest
4x2y+5sin(2x+3y) + 4ylny − 4y=C