doświadczenia wieloetapowe
Michcio: Rzucamy monetą tak długo aż dwa razy z rzędu wypadanie orzeł. Oblicz prawdopodobieństwo
zakończenia doświadczenia po nie więcej niż 4 rzutach.
Odpowiedz to ½ a mi wyszło ⅓.
Zdarzenia sprzyjające to O,O R,O,O O,R,O,O i R,R,O,O.
Wszystkich według mnie jest 12.
Te 4 wyżej i O,R,O,R
O,R,R,O
O,R,R,R
R,O,R,O
R,O,R,R
R,R,O,R
R,R,R,R
R,R,R,O
4 cze 20:51
wredulus_pospolitus:
możliwości:
O,O, ... cokolwiek
R,O,O,... cokolwiek
R,R,O,O
O,R,O,O
| | 4+2+1+1 | | 8 | |
P(A) = |
| = |
| = 0.5 |
| | 24 | | 16 | |
4 cze 21:19
Michcio: Myślałem że jak już wylosujemy dwa orły od razu to będzie od razu doświadczenie skończone,
czyli już dalej nie będziemy rzucać.
4 cze 21:24
. :
Bo nie rzucamy, ale trzeba odpowiednio wtedy zdarzenia policzyć (a raczej wypisać tak aby
wszystkie miały taka sama szanse zaistnienia)
4 cze 21:39
. :
Szansa wystąpienia O, O i koniec jest o wiele większą niż O, R, O, R

A Ty przyjmujesz je jako tak samo prawdopodobne zdarzenia
4 cze 21:41
Michcio: Faktycznie, bo dwa orły to ¼ a O,R,O,R 1/16. Dlatego w moim rozumowaniu jest błąd.
4 cze 22:06
wredulus_pospolitus:
I właśnie z tego powodu lepiej jest rozpisać zdarzenia elementarne tak, aby każde z nich miało
taką samą szansę zaistnienia. Stąd też te dwa przypadki z 'cokolwiek'
4 cze 22:47