Prawdopodobieństwo warunkowe - zadanie
Hubert: Witam,
mam zadanie i zaciąłem się w pewnym momencie:
Klasa 4c bierze udział w mistrzostwach piłki nożnej. Prawdopodobieństwo tego, że dojdą oni do
finału wynosi 60%, a prawdopodobieństwo tego że wygrają w finale wynosi 70%. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wygrają turniej?
Puki co mam tak:
Zdarzenie A: 4c wygrywa w finale
Zdarzenie B: 4c dochodzi do finału
Trzeba obliczyć P( A|B ) (jeśli się nie mylę). Zatem ze wzorku:
Jednak skąd ja mam wziąć P(A∩B)?
Istnieje jednak opcja, że źle rozumuję. Jeśli to prawda, to jak to powinno wyglądać?
4 cze 20:03
wredulus_pospolitus:
P(AnB) = P(A)*P(B) = 0.7*0.6
4 cze 20:06
wredulus_pospolitus:
ale to zadanie NIE JEST na prawdopodobieństwo warunkowe

Odpowiedzią będzie P(AnB) = P(A)*P(B) = 0.7*0.6
4 cze 20:07
Hubert: Skąd to się wzięło? Dlaczego tam jest mnożenie? Poza tym, znajduje się w temacie
"Prawdopodobieństwo warunkowe" więc sądziłem, że tak. Chyba, że była jakaś dodatkowa rzecz w
temacie a ja nie wiem.
Czyli dlaczego mnożenie?
4 cze 20:32
wredulus_pospolitus:
A gdzie w treści zadania masz podane jaki jest warunek
4 cze 20:37
Hubert: No wygrają w finale jeśli do niego dojdą.
4 cze 20:43
wredulus_pospolitus:
nie ma tego napisanego

Jeżeli zadanie brzmi:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wygrali turniej wiedząc że doszli do finału.
To P(A|B) = P(A) = 0.7 bo to jest podana szansa na wygranie w finale (jeżeli do niego dotarli)
natomiast szansa na to że dojdą do finału
I wygrają wynosi 0.6 * 0.7
4 cze 21:20
Hubert : Dzięki, chyba ogarniam
5 cze 10:23