Oblicz miarę kąta B
minta:

Kąt α ma miarę 33 stopni, a kąt γ ma miarę 26 stopni. Oblicz miarę kąta
4 cze 14:57
a7:

∡AOB=2α=66
o (kąt srodkowy oparty na tymsamym łuku co alfa)
∡FOG=2γ=46
o (kąt srodkowy oparty na tym samym łuku , co gamma)
∡BOG=180
o−66
o−46
o=68
o
4 cze 16:10
a7: poprawka
∡FOG=52
∡BOG=180−66−52=180−118=62
czyli β=31
4 cze 16:11
minta: Bardzo dziękuję
4 cze 16:27
Saizou :

Można też tak, z kątów opartych na tym samym łuku oraz, że kąt oparty na średnicy jest prosty
β = 90−α−γ = 90−33−26 = 31
4 cze 16:58