Trójkąt
Patrycja: W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona na przeciwprostokątną jest równa 12,
obwód wynosi 60, ile jest równe pole?
Jak to zrobić bez równania kwadratowego?
4 cze 14:22
a7:

a+b+c=60 ⇒ a+b=60−c ⇒(a+b)
2=a
2+b
2+2ab szukane 1/2*ab lub 6c
3600−120c+c
2=a
2+b
2+2ab⇒ c
2=a
2+b
2+2ab+120c−3600
c
2=a
+b
2
a
2+b
2=a
2+b
2+2ab+120c−3600
2ab+120c=3600
z podobieństwa trojkątów
b/12=c/a 12c=ab
2ab=24c
czyli
24c+120c=3600
144c=3600
c=25
P=6c=150
4 cze 16:20
an:
a+b=60−c |2
2P=12c=ab
c=25
P=150
4 cze 16:30