Życiowe zadanie
Wiki25: Jeżeli 10% obrotu handluje na 7% marzy , jaką marze musze narzucać na pozostałe 90% żeby
osiągnąć średnia marze 40%?
4 cze 09:28
getin:
x − kupiony towar
1,4x − sprzedany towar
0,1x − kupiony towar który będzie sprzedany z 7% marżą
0,9x − towar z nieznaną (szukaną marżą y%)
0,1x*(1+
7100) + 0,9x*(1+
y100) = 1,4x
| y | |
0,1x*1,07 + 0,9x*(1+ |
| ) = 1,4x |
| 100 | |
| y | |
0,1*1,07 + 0,9(1+ |
| ) = 1,4 |
| 100 | |
| y | |
0,107 + 0,9(1+ |
| ) = 1,4 |
| 100 | |
| y | |
0,9(1+ |
| ) = 1,4 − 0,107 |
| 100 | |
| 2 | |
Na pozostałe 90% towaru potrzeba marży 43 |
| % aby marża za cały towar wyniosła 40% |
| 3 | |
4 cze 09:43
wredulus_pospolitus:
@getin −−− strasznie skomplikowanie liczysz
0.9*x + 0.1*0.07 = 0.4
9x + 0.07 = 4
9x = 3.93
x = 0.43(6) −−−> x = 43.(6) %
4 cze 09:51
getin:

Twoje rozwiązanie uwzględnia taką metodę którą się stosuje przy zadaniach z roztworami,
rzeczywiście tutaj też to działa
4 cze 11:28