całki
lila: Zbadaj zbieżnzść całki ∫0∞ x2( 1−e(sin x4)/(x2+1)) dx
4 cze 08:18
getin:
Granica limx→+∞ x2(1−e(sinx4)/(x2+1) nie istnieje, całka jest rozbieżna
4 cze 09:04
jc: ∫0∞ sin x2 dx = limt→∞ ∫0t sin x2 dx = √π/8,
a granica sin x2 w ∞ nie istnieje
4 cze 09:10
lila: Dzieki czyli bezwzglednie tez jest rozbieżna?
4 cze 09:52
jc: Bezwzględnie pewnie jest rozbieżna.
Ale na pewno warunek lim f(x)→0 nie jest konieczny.
Przykładem jest funkcja
f(x)= 1 dla x ∊[n− 2−n, n+ 2−n], n=1, 2, 3, ...
f(x) = 0 fla pozostałych x
całka = 2
4 cze 10:45
lila: Czyli ta całka moja jest rozbieżna czy nie, bo już sie gubie
4 cze 12:26
getin:
Jest rozbieżna, bo granica z funkcji podcałkowej w nieskończoności jest nieokreślona (nie
istnieje)
5 cze 13:18
getin:
lim
x → +∞ x
2(1 − e
(sin x4)/(x2+1)) =
| | ∞ | |
Po wstawieniu nieskończoności w miejsce x otrzymujemy wyrażenie nieoznaczone |
| więc |
| | ∞ | |
korzystamy z reguły de'l Hospitala
| | (x2)' | |
= limx → +∞ |
| |
| | | | 1 | | ( |
| )' | | | 1 − e(sin x4)/(x2+1) | |
| |
| | 2x | |
= limx → +∞ |
| |
| | | | 4x3*cos x4(x2+1)−2x*sin x4 | | −1(−e(sin x4)/(x2+1))* |
| | | | (x2+1)2 | |
| |
| | 2x(x2+1)2 | |
= limx → +∞ |
| |
| | e(sin x4)/(x2+1)*(4x3*cos x4(x2+1)−2x*sin x4) | |
| | 2x5+4x3+2x | |
= limx → +∞ |
| |
| | e(sin x4)/(x2+1)[(4x5+4x3)*cos x4 − 2x*sin x4] | |
| | | |
= limx → +∞ |
| |
| | | | 4 | | x5*e(sin x4)/(x2+1)*[(4+ |
| )*cos x4] | | | x2 | |
| |
| | | |
= limx → +∞ |
| |
| | | | 4 | | e(sin x4)/(x2+1)*[(4+ |
| )*cos x4] | | | x2 | |
| |
Licznik dąży do 2, mianownik − gdyby nie ten cosinus, dążyłby ładnie do 4 czyli granica byłaby
| | 1 | |
równa |
| i tym samym całka byłaby zbieżna, no ale wyrażenie cos x4 dla x→+∞ jest |
| | 2 | |
niezdecydowane i się znajduje pomiędzy −1 a 1. Pół biedy, gdyby to cudo było w liczniku. To
wtedy granica i tak byłaby skończona. Gdy się to pojawiło w mianowniku to już jest
niebezpieczeństwo że mianownik będzie dążył do 0 a to (przy liczniku dążącym do 2) oznacza
granicę niewłaściwą, +
∞ lub −
∞, w takich wypadkach granica nie istnieje czyli całka jest
rozbieżna
5 cze 13:56
jc: getin, na jakiej podstawie twierdzisz, że całka jest rozbieżna?
Z faktu, że całkowana funkcja nie ma granicy w nieskończoności nie wynika,
że całka niewłaściwa nie jest zbieżna.
Dwa przykłady podałem wcześniej. Właściwie wystarczyłoby, aby całka
∫0∞ sin x4 dx była zbieżna. Wydaje mi się, że jest, a tym samym całka z zadania
wydaje się zbieżna.
5 cze 14:33
Mariusz:
Tyle napisali a nic z tego nie wynika
i nie przybliżyło Lili do rozwiązania tego zadania
Co do całki
∫0∞ sin x4 dx
to sinusa można wyrazić za pomocą zespolonej eksponenty
a całkę ∫exndx
można policzyć za pomocą funkcji Γ
5 cze 17:44
getin:
Wydaje mi się że od tej granicy w nieskończoności zależy pole obszaru zawartego pomiędzy
wykresem funkcji podcałkowej a osią x. Nie umiem jej wyliczyć, a więc nie umiem określić jakie
to pole jest (skończone czy nieskończone). Pojawienie się niejednoznaczności przy określaniu
pola bardziej skłania mnie ku uznaniu całki za rozbieżną, ale może faktycznie nie znam innych
twierdzeń i rzeczywiście całka będzie zbieżna
5 cze 17:46
Mariusz:
A nie dałoby się tutaj zastosować jakichś kryteriów
np porównać tę całkę z inną o której wiadomo czy jest zbieżna czy nie
5 cze 17:54
getin:
No właśnie myślałem nad tym ale póki co − nie mam pomysłu jak ograniczyć funkcję podcałkową z
obu stron w taki sposób żeby były z tego jakieś sensowne wnioski
5 cze 17:58
jc:
| f | ≤ 1
e
f − 1 = f + f
2 h(f), |h(f)| ≤ e−2
x
2 (e
f(x) − 1) = x
2 f(x) + x
2 f(x)
2 h(x)
drugi składnik jest całkowalny
| | x2 | | sin x4 | |
x2 f(x) = |
| sin x4 = sin x4 − |
| |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
znów drugi składnik jest całkowalny
wystarczy więc, aby całka z sin x
4 była zbieżna,
a jak mi się wydaje, jest.
5 cze 18:20
Mariusz:
| | x | | 1 | |
∫exndx = −(−xn)−1n* |
| *Γ( |
| ,−xn) |
| | n | | n | |
a sinusa można wyrazić za pomocą zespolonej eksponenty
Tylko czy aby na pewno całka będzie zdefiniowana na podanym przedziale ?
5 cze 21:10
5 cze 21:47
jc: dziękuję lila
6 cze 07:15