Mariusz:
Równanie Bernoullego
Możesz sprowadzić do liniowego
albo od razu na równaniu Bernoulliego zastosować te same metody co dla równania liniowego
Jeżeli chodzi uzmiennianie stałej to postępujesz dokładnie tak jak w przypadku równania
liniowego
Jeżeli jednak wolisz czynnik całkujący to dla równania Bernoulliego
jest to tzw czynnik całkujący o rozdzielonych zmiennych
Mamy równanie
y'+p(x)y=q(x)y
r
gdzie r = const , r ∊ ℛ
μ(x,y)=φ(x)ψ(y)
Niech
| δP | | δQ | |
| − |
| = Q(x,y)f(x) − P(x,y)g(y) |
| δy | | δx | |
gdzie
Dla równania Bernoulliego mamy
y'+p(x)y=q(x)y
r
y'+p(x)y−q(x)y
r=0
(p(x)y−q(x)y
r)dx+dy=0
P(x,y) = p(x)y−q(x)y
r
Q(x,y) = 1
| | B | |
p(x) −rq(x)yr−1 = 1*A*p(x)−(p(x)y−q(x)yr)* |
| |
| | y | |
p(x) −rq(x)y
r−1 = Ap(x)−Bp(x)+Bq(x)y
r−1
p(x) −rq(x)y
r−1 = (A − B)p(x)+Bq(x)y
r−1
A − B = 1
B = −r
A = 1 + B
B = −r
A = 1 − r
B = −r
ln|φ| = (1−r)∫p(x)dx
ln|ψ| = −rln|y|
φ(x) = exp((1−r)∫p(x)dx)
ψ(y) = y
−r
Zatem czynnik całkujący dla równania Bernoulliego wynosi
μ(x,y) = exp((1−r)∫p(x)dx)y
−r
natomiast metodę uzmiennienia stałej możesz bez problemu uogólnić na równania Bernoulliego
Mariusz:
u = y
4
u' = 4y
3y'
ln|u| = −4ln|x|+C
| | 1 | | 4 | | 4 | |
C'(x)* |
| − |
| *C(x)+ |
| C(x) = 8 |
| | x4 | | x5 | | x5 | |
C'(x) = 8x
4
Całka szczególna równania niejednorodnego to
Całka ogólna równania jednorodnego to
Całka ogólna równania niejednorodnego to suma całki szczególnej równania niejednorodnego
i całki ogólnej równania jednorodnego
Jeżeli chcemy mieć rozwiązanie w postaci uwikłanej to pomnóżmy równanie przez x
4
i zostawmy po jednej ze stron równania tylko stałą C
O tutaj można było zastosować też podstawienie sprowadzające równanie jednorodne
do równania o rozdzielonych zmiennych
Gdybyśmy chcieli rozwiązywać schematycznie z identyfikacją typu itp
to jednak równanie Bernoulliego