Geomteria
xyz: Prostokąty A i B są podobne. Jeśli obwód prostokąta B jest o 50% większy od prostokąta A, to o
ile procent jest mniejsze pole prostokąta A od pola prostokąta B?
2 cze 15:25
. :
O 75%.
Nie A ma obwód x, wtedy B ma obwód 2x.
W takim razie boki tych prostokątów także mają taką proporcje (1:2)
W takim razie pole będzie miało proporcje 1:4
2 cze 17:15
xyz: Poprawna odpowiedź to ponoć 60%
2 cze 17:56
wredulus_pospolitus:
"ponoć"

to takie słowo klucz
na cyferkach zrobimy przykład:
mniejszy prostokąt ma wymiary 2 x 5 −−−> obwód = 14
więc większy prostokąt ma obwód 28 ... a jego boki będą miały długości: 4 x 10
Pola:
mniejsze = 2*5 = 10
większy = 4*10 = 40
poradzisz sobie dalej
2 cze 20:09
ABC:
Piątek, weekendu początek, ja wiem że poszliście chlać, ale pijani nie piszcie na forum
większy ma obwód o 50% , nie o 100% wredulus !
2 cze 20:18