Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji.
tomek: Wyznacz dziedzinę funkcji i jej zbiór wartości.
Dziedzinę wyznaczyć potrafię bez problemu. Lecz nie wiem jak wyznaczyć zbiór wartości.
2 cze 14:55
chichi:
znajdź ekstrema lokalne funkcji f, pokaz że są to ekstrema globalne, czyli zbadaj pochodną
funkcji f i jej granice w nieskończonosciach, no i na koniec ciągłość i masz ZW
f
2 cze 15:41
ite:
chichi a nieskomplikowany i pełen uroku sposób:
→ z podstawieniem (po ustaleniu dziedziny)
→ przekształceniem
y*(x
2−5x+6)=3x
y*x
2−(5
y+3)x+6
y=0
i analizą istnienia rozwiązań tego równania w zależności od parametru
y ?
2 cze 16:19
chichi:
jasne, że świetny sposób
2 cze 17:55
Fairy and devil:
Można prosic o analizę tego równania ?
Z góry dziękuje
2 cze 18:21
ite:
| | 3x | |
Ustalamy dziedzinę wyjściowej funkcji f(x)= |
| , jest to zbiór R \ {2,3}. |
| | x2−5x+6 | |
Zbiór wartości tej funkcji będzie utworzą liczb otrzymane w wyniku wstawienia do wzoru funkcji
elementów tego zbioru.
Czyli będą liczby (oznaczmy je y) otrzymane w wyniku wykonania działania
Po przekształceniu tego równania otrzymujemy równanie y*x
2−(5y+3)x+6y=0 z niewiadomą x.
y potraktujemy jako parametr.
Kiedy to równanie z niewiadomą x∊R \ {2,3} będzie mieć rozwiązania?
A) jeśli parametr będzie mieć wartość y=0 to otrzymamy równanie liniowe
0*x
2−(5*0+3)x+6*0=0
3x=0 stąd x=0 czyli należące do dziedziny
wniosek: y=0 jest możliwym wynikiem, czyli należy do zbioru wartości f(x)
B) dla y≠0 otrzymamy równanie kwadratowe, które będzie miało rozwiązania gdy Δ≥0
więc mamy do rozwiązania nierówność
[−(5y+3)]
2−4*y*6y ≥ 0
(5y+3)
2−24*y
2 ≥ 0
(5y+3)
2−(2
√6y)
2 ≥ 0
korzystam ze wzoru na różnicę kwadratów
[(5y+3)−(2
√6y)]*[(5y+3)+(2
√6y)] ≥ 0
po przekształceniach otrzymuję
[(5−2
√6)y+3]*[(5+2
√6)y+3] ≥ 0
| | −3 | | −3 | |
i wynik y∊(−∞, |
| )∪( |
| , 0)∪(0, +∞) |
| | 5−2√6 | | 5+2√6 | |
Wyniki z punktów A) i B) dają zbiór wartości f(x)
| | −3 | | −3 | |
(−∞, |
| )∪( |
| , +∞) |
| | 5−2√6 | | 5+2√6 | |
I taka jest odpowiedź, jeśli się nie pomyliłam w obliczaniach.
2 cze 22:58
ite:
Sprawdzam jeszcze jaki y otrzymam po wstawieniu do przekształconego wzoru y*x2−(5y+3)x+6y=0
liczb 2 i 3 nie należących do dziedziny.
y*22−(5y+3)2+6y=0
−6=0 a więc sprzeczność
y*32−(5y+3)3+6y=0
−9=0 również sprzeczność
2 cze 23:06
3 cze 06:14
Fairy and devil:
Dziękuje bardzo ite
4 cze 08:30