matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
oblicz granice pierwiastek n stopnia 2n+4
Matematyk 14:
oblicz granice an = n√ 2n + 4,
2 cze 13:14
. :
a
n
=
n
√
2n+4
≤
n
√
2n+4n
=
n
√
6n
=
n
√
6
*
n
√
n
− − > do czego to dąży? A ograniczenie z dołu przez
n
√
2n + 0
można zrobić.
2 cze 17:16