Wielomian trzeciego stopnia
o rany julek:
Porachuj pierwiastki
2x3+3x2−21x+7=0
1 cze 07:45
wredulus_pospolitus:
no to czekam na Twoje rozwiązanie ... może tym razem bez zbytecznych wypocin o telewizyjnych
ludzikach
1 cze 08:27
Andriej Zet:
2x
3+3x
2−21x+7=0/:2
x=z−0.5
______________________
| | 45 | |
z3− |
| z+9=0⇔z3+px+q=0/:b |
| | 4 | |
z=acosα
cos3α=4cos
3α−3cosα
__Δ<0_____________________
cos3α+isin3α=(cosα+isinα)
3 ∨
cos3α=cos(α+α+α)
________________________
a=2(−p)
0.5:(
√3) c.d.n
1 cze 08:30
Andriej Zet:
c.d
| | 1 | |
cosα1=cos( |
| arccos(−q√27):2(−p)1.5) |
| | 3 | |
| | 1 | |
cosα2=cos( |
| arccos[360o−(q√27:2(−p)1.5) |
| | 3 | |
cosα
3=−cosα
1−cosα
2
____________________________
x
1=
√15*0.7341543514−0.5=2.343367577
x
2=0.3556931279
x
3=−4.199060704
1 cze 09:13
Mariusz:
Andrij tak od razu wiedziałeś że będą trzy rozwiązania ?
Ja bym najpierw to sprawdzał choć ostatecznie też bym wyraził pierwiastki
za pomocą funkcyj trygonometrycznych i cyklometrycznych
1 cze 16:56
Fairy and Devil:
1 cze 22:49