Matryce a jednokierunkowe ulice
Madziunia Studia: Matryce a jednokierunkowe ulice
mam takie zadanie i pojęcia nie mam jak je rozwiązać, proszę Was bardzo o pomoc :
Rozwiąż problem dotyczący częstotliwości w sieci dróg z ulicami jednokierunkowymi
w kierunku wskazanym strzałkami.
(tutaj przydaję obrazek z zadania)
https://ibb.co/9nzdj5d-
a) Wyraź rozwiązanie ogólne i określ ograniczenie parametru /s
b) Rozwiąż tak, aby x było maksymalne (intuicyjnie i przy użyciu ogólnego rozwiązania)
Zadanie rozwiąż z użyciem matryc
31 maj 12:00
31 maj 12:00
Madziunia Studia: prawo kirchoffa mówi że suma wpadających jest równa sumie wypadających więc :
300 = x1 + x2
200 + x1 = x3
x3 = 350 + x4 −> 350 = x3 − x4
150 = x4 + x2
, czy dobrze to rozpisałam ?
więc matryca to będzie : (kolumny od lewej x1 , x2 , x3 , x4)
1 1 0 0 300
−1 0 1 0 200
0 1 0 1 150
0 0 1 −1 350
ale jak to rozwiązać i jak dać największe możliwe x4
31 maj 14:03
Mariusz:
A czy prawo Kirchhoffa nie dotyczyło natężeń prądów
31 maj 15:14
Madziunia Studia: Tak , ale myślę że o to chodziło tutaj nauczycielowi − w sumie logicznie też to się zgadza − ze
skrzyżowania nie wypadnie więcej samochodów niż do niego wpadnie.
31 maj 15:51