całka oznaczona nieskończoności
Madziunia Studia: całka oznaczona nieskończoności
mam takie coś : ∫(od 1 do ∞) 1/ ( 4+x2 ) , podstawiam do wzoru
arctan : ∫ dx /(x2 − a2) = 1/a arctg x/a +C
więc mam :1/ ( 22 +x2 ) = 1/2 arctg x/2 +C − główny wzór....
jak obliczę z tego nieskończoność ?
1/2 arctg ∞/2 − 1/2 arctg(1/2) −> co z tym dalej mogę zrobić ? wyjaśnijcie mi bo nie
rozumiem
30 maj 12:14
chichi:
ciężko bardzo się to czyta, ale powinnaś otrzymać granicę:
| | T | | 1 | | arctan( |
| ) − arctan( |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| | | |
| , gdy T → +∞, a wynik równy |
| |
| 2 | | 4 | |
30 maj 14:41
Madziunia Studia: a z jakiego wzoru wynika że arctan (inf/2 ) daje π/2 ? ze arctan
∞ jest równy π

nie umiem sobie tego uzmysłowić... jakie wzory są na to ?
30 maj 23:48
Mariusz:
Tak to jest z nim on te wpisy pisze głównie dla siebie
Otóż arctg(x) to funkcja odwrotna do funkcji tg(x)
Wskaż liczbę a z poniższego
limx→a− tg(x) = ∞
31 maj 15:08
Madziunia Studia: w sumie w matlabie i w wolframie wychodzi że arctan inf/2 = π/2
"limx→a− tg(x) = ∞" i co dalej z tym Mariusz ? jak to rozwiązać ?
31 maj 15:54
Mariusz:
Bo inf/2 to nadal inf
Popatrz jak wygląda wykres funkcji tg(x)
i odpowiedz na pytanie czemu będzie równe a w tej granicy którą podałem
31 maj 16:04
Mariusz:
| | π | | π | |
Przy czym rozpatrujemy tutaj przedział <− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
bo akurat na tym przedziale zdefiniowana jest funkcja odwrotna do tangensa
31 maj 16:06
Madziunia Studia: już sama nie wiem co powiedzieć na x przedział jest domknięty, na y wypada na to że
nieskończony
31 maj 16:11