Okrąg i trójkąt
Zuza: Proszę o pomoc.
W trójkąt równoramienny o podstawie 6, wpisano koło o promieniu 1,5. Oblicz obwód tego
trójkąta.
29 maj 21:30
Eta:

Jeden ze sposobów:
Obwód L
ABC= 6+2b
| 1 | | 2tg(α/2) | |
tg(α/2)= |
| i tgα= |
| |
| 2 | | 1−tg(α/2) | |
| 4 | |
to tgα= |
| to |DC|= h=4 więc |BC|=|AC|=b=5 |
| 3 | |
LΔ= 16
29 maj 22:47
Eta:
| 2tg(α/2) | |
tgα= |
| |
| 1− tg2(α/2) | |
29 maj 22:49
Heron:

|AD| =|AF|, |DB| = |BE|, |CE| = |CF|
Pole trójkąta: P = p*r, p − połowa obwodu trójkąta, r − długość promienia okręgu wpisanego
oraz P =
√ p*(p − a)*(p − b)*(p − c)
trzeba rozwiązać takie równanie (p*r)
2 = p*(p − a)*(p − b)*(p − c)
29 maj 22:57
Zuza: Czy to poprawne?
h − wysokość trójkąta
c− ramię trójkąta
p− połowa obwodu
r− promień
PΔ=pr
PΔ=0,5*6*h
p=0,5*(6+2c)=3+c, PΔ=(3+c)*÷1,5
Porównanie pól
3h=(3+c)*1,5
Z tego
c=2h−3
Z tw. Pitagorasa
h2=c2−32
Z tego h=4 dalej c=5 i obwód 16
29 maj 23:02
Mila:

ΔSLC∼ΔKB
W ΔSKB:
w ΔCLS :
dokończ sama
29 maj 23:03
Mila:
II sposób bez trygonometrii:
1)
(x+6)*1.5=3h
x+6=2h
x=2h−6
(2h−6+3)
2=h
2+3
2
(2h−3)
2=h
2+9
h=4
ΔCKB−ΔPitagorejski : 3,4,5
2)AC=BC=5
L
Δ=16
29 maj 23:24
Zuza: Mila. Czyli zrobiłam dobrze. Rozwiązanie wyżej
29 maj 23:28
Mila:

Nie mogłam się doczytać, ale widzę teraz, że dobrze .
29 maj 23:59