działania
lila: Hej, chciałam się upewnić czy mój tok rozumowania jest poprawny,
gdy mamy takie działanie :
−4096 (1/4) n−2
−1 razy 4096 razy 4 −n+2 czy tutaj mogę to rozpisać −4096 = −1 razy 4096
−1 razy 46 razy 42−n
−1 razy 46+2−n
−1 razy 48−n i tutaj tak na logikę, skoro 48−n będzie dodatnie, nieważne co podstawię pod
n, to razy −1 da liczbę ujemną, stąd −4 w podstawie?
−48−n
29 maj 11:45
wredulus_pospolitus:
1.
tak możesz zapisać jako (−1) * 4096
2.
ta' logika jest zbyteczna

(−1)*4
8−n = − (4
8−n)

to jest po prostu inne zapisanie ... nie mylić z (−4)
8−n
29 maj 12:22
ite:
−48−n = (−1)*48−n ← w podstawie jest 4,
jest to potęga 4, a nie (−4)
29 maj 12:25
lila: wredulus
pospolitus bardzo Ci dziękuję za pomoc

ite, dziękuję , zapamiętam, że to jest potęga 4
bardzo jestem wdzięczna, że poświęciliście swój czas żeby mi pomóc, teraz już wszystko jasne.
29 maj 12:42