Równania różniczkowe
Madziunia Studia: Równanie różniczkowe − mam kolejne zadanie :
System jest opisany przez model wykładniczy z ograniczonym wzrostem, tj. równanie różniczkowe
równanie różniczkowe n'(t) = k ⋅ (max−n(t)). Oblicz:
(a) rozwiązanie ogólne
(b) rozwiązanie szczególne dla max = 100 n(0) = 11, n(5) = 15
c) oszacuj, po jakim czasie (dla jakiego t) układ przyjmie wartość n(t) = 50
28 maj 14:10
Madziunia Studia: i nie wiem od czego zacząć i o co tu chodzi
28 maj 14:11
wredulus_pospolitus:
co oznacza: "max − n(t)"
28 maj 14:38
Madziunia Studia: mówiąc szczerze nie mam pojęcia
28 maj 15:45
Madziunia Studia: z definicji którą znalazłam:
W kontekście równania różniczkowego n'(t) = k ⋅ (max−n(t)), max−n(t) odnosi się do różnicy
między maksymalną wartością n a bieżącą wartością n w czasie t. Innymi słowy, max−n(t)
reprezentuje wielkość wzrostu, który jest możliwy dla n w czasie t, biorąc pod uwagę, że n nie
może przekroczyć wartości maksymalnej. Równanie różniczkowe modeluje sytuację, w której tempo
wzrostu n jest proporcjonalne do pozostałego potencjału wzrostu, który jest określony przez
max−n(t).
28 maj 15:49
: może zaczniesz chodzić na ćwiczenia i wykłady

ale to od następnego semestru bo ten zjebałas
no i do biblioteki
28 maj 16:19
Mariusz:
n'(t) = k ⋅ (max−n(t))
ln|max − n(t)| = −kt +C
1
max − n(t) = C
1e
−kt
n(t) = max − C
1e
−kt
max = 100
n(0) = 11
n(5) = 15
n(t) = 100 − C
1e
−kt
100−C
1 = 11
100−C
1e
−5k = 15
C
1 = 89
100 − 89e
−5k=15
85 = 89e
−5k
To chyba będzie punkt b)
28 maj 22:00
Madziunia Studia: hmmm zrobiłam to inaczej i inny wynik mi wyszedł, zobaczcie:
n(t) = max − e(−kt +C1)
mogę to tak zapisać w potędze? to chyba jest to samo co Twoje n(t) = max − C1e−kt , Mariusz ?
Rozwiązanie:
b))
11=100−e(0 +C1)
C1 = ln(89)
15=100−e(−5k+ln(89)
e(−5) =74
k=−1/5 * ln(74)
n(t) = 100 − e(−t/5) * ln(74) + ln*89)
c))
50 = 100 − e(t/5 * ln(79) +ln(89) )
0 = 50 − e(t/5 * ln(79) +ln(89)
e(t/5 * ln(79) +ln(89) = 50
29 maj 12:01
Mariusz:
"mogę to tak zapisać w potędze? to chyba jest to samo co Twoje n(t) = max − C1e−kt , Mariusz ?"
Tak możesz tak zapisać
Wg mnie twoje obliczenia w b) są błędne
29 maj 19:32
Madziunia Studia: ok, zrobię po Twojemu
30 maj 12:09
Madziunia Studia: a jeszcze pytanko − co z punktem trzecim, czyli C , jak go rozwiązać ? c)
( oszacuj, po jakim czasie (dla jakiego t) układ przyjmie wartość n(t) = 50 )
30 maj 23:51
Madziunia Studia: czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać podpunkt c ?
31 maj 12:02
Mariusz:
Nie wiem o co dokładnie chodzi ale gdyby skorzystać z wyniku z podpunkt b)
to można by obliczyć to t
Gdybyśmy nie mogli korzystać wyników z podpunktu b)
to wynik będzie wyrażony za pomocą stałych
31 maj 14:58
Madziunia Studia: a możesz mi to obliczyć ? bo ja się gubię w tych cyfrach i jednym razem mi wychodzi tak a innym
inaczej, już 10 razy to rozwiązywałam i przy każdym inaczej to wychodzi
31 maj 15:06