Macierze, drzewo, kontrukcja
Madziunia Studia:
mam takie zadanie:
Poniższy wykres pokazuje, z których punktów (stanów) można się dostać do których.
(wklejam link ze zdjęciem gdyż tutaj nie można dopinać)
https://ibb.co/cLYyzGb
a) Skonstruuj macierz stochastyczną M zawierającą prawdopodobieństwa przejścia od
z jednego punktu do innych przy losowym wyborze (patrz przykład z wykładu).
b) Określ, jakie jest prawdopodobieństwo, że po czterech krokach od wierzchołka A znajdziemy
się w wierzchołku B.
wierzchołku B.
c) Wyznacz największą rzeczywistą wartość własną macierzy M
d) Wyznacz wyznacznik macierzy M.
czy wiecie od czego zacząć i jak to rozwiązać?
27 maj 11:17
buq:
Trza zaczonć od a)
P(A→B)=P(A→C)=P(A→D)=P(A→E)=1/4
P(B→E)=P(B→F)=1/2
P(D→E)=P(D→F)=1/2
P(C→D)=P(E→F)=P(F→A)=1
Puźnij se tu wrzóć w maćież A tak rze aj,j=P(I→J). Ine elementy som 0 i lic c) i d)
b) Som ino drogi:
ABFEB
ADFAB
AEFAB
27 maj 12:37
buq:
Erato:
b) Som ino drogi:
ABFAB
ADFAB
AEFAB
P(ABFAB)=1/4*1/2*1*1/4
27 maj 12:39
buq:
Erato2:
ai,j=P(I→J).
27 maj 12:46
Madziunia Studia: więc jak będzie wyglądała ta macież?
pisizesz o 1/4 więc coś takiego ?
0 1/4 1/4 1/4 1/4 0
0 0 0 0 1/2 1/2
0 0 0 0 1/2 1/2
0 0 0 0 0 1
1 0 0 0 0 0
? (6x6)
w ogóle nie wiem o co tu chodzi i od czego zacząć
27 maj 16:36
wredulus_pospolitus:
(a) macierz błędna
zapomniałaś o przejściach z (C) ... i dlatego nie masz tutaj macierzy kwadratowej
27 maj 16:41
Madziunia Studia: A B C D E F
A 0 1/4 1/4 1/4 1/4 0
B 0 0 0 0 1/2 1/2
C 0 0 0 1 0 0
D 0 0 0 0 1/2 1/2
E 0 0 0 0 0 1
F 1 0 0 0 0 0
czyli coś takiego ? nie wiem tylko czy mam uznać również wartość wyjściową wierzchołka , bo
wtedy by to było typu :
A B C D E F
A 1/5 1/5 1/5 1/5 1/5 0 , czyż nie ?
macież kwadratowa a możesz rozwinąć i pokazać jak to powinno być zrobione ?
27 maj 17:18
Madziunia Studia: jeśli macież jest poprawna co dalej? jak ustalić prawdopodobieństwo (punkt b ) że po czterech
ruchach od wyjścia z A dotrzemy do B?
patrzę na komórkę AB = 1/4 i t jest rozwiązanie? chyba nie, ale jak do niego dojść, aby dotrzeć
do B w czterech krokach trzeba ponownie przejść przez a
z A są 4 wyjścia i tylko wchodząc w jedno po czterech krokach dotrzemy do B, czyli droga: A > E
> F > A >B (strzałką droga)
więc z czterech możliwości jedno więc 1/4 ? czy może trzeba 1/4 potęgować jakoś?
27 maj 17:33
wredulus_pospolitus:
Masz podane przez @buq'a jakie są drogi które spełniają warunki podpunktu.
Musisz tylko policzyć ile w ogóle jest dróg długości '4' zaczynających się w 'A'.
27 maj 17:36
wredulus_pospolitus:
lub −−− na podstawie macierzy przejechać te wskazane trasy i policzyć prawdopodobieństwa.
27 maj 17:37
Madziunia Studia: hmmm po drugim spojrzeniu jest również droga A >D > F >A >B to też cztery kroki... innych
możliwośći jak dość do b w czterech krokach wychodząc z
A nie widzę.
liczę prawdopodobieństwo na łopatologiczny sposób: ACDEF , ACDFA , ADEFA , AEFAE , ADFAD,
ADFAC, AEFAC (Z E BĘDĄ 4 MOŻLIWOŚCI )
nie dojdę
hmmm więc mam obliczyć ilość wszystkich ścieżek jakimi nie dojdę , zestawić to z dwoma którymi
dojdę i dać jaki to jest procent w stosunku do tamtych ? ale pojęcia nie mam jak to rozwiązać
27 maj 17:44
Madziunia Studia: "Musisz tylko policzyć ile w ogóle jest dróg długości '4' zaczynających się w 'A'." a jak to
policzę?
27 maj 17:44
Madziunia Studia: P(ABFAB)=1/4*1/2*1*1/4, ,nie rozumiem tego czemu tak
27 maj 17:47
Madziunia Studia: .
A B C D E F
A 0 1/4 1/4 1/4 1/4 0
B 0 0 0 0 1/2 1/2
C 0 0 0 0 1/2 1/2
D 0 0 0 0 0 1
E 0 0 0 0 0 1
F 1 0 0 0 0 0
Som ino drogi:
ABFAB P(ABFAB)=1/4*1/2*1*1/4
ADFAB P(ADFAB )=1/4*1 *1*1/4
AEFAB P(AEFAB )=1/4*1 *1*1/4
więc to będą prwodpodobiestwa ? a jak zrobić ostateczny wynik
27 maj 17:58
Madziunia Studia: to są trzy różne równania z których dwa są takie same
27 maj 17:59
wredulus_pospolitus:
jak dwa są 'takie same'

Prawdopodobieństwo będzie SUMĄ tych trzech prawdopodobieństw.
Kobieto −−− Ty miałaś prawdopodobieństwo w szkole średniej
27 maj 20:41
Madziunia Studia: wiec z pierwszego wychodzi 0,03125
z drugiego 0,0625
z trzeciego 0,03125, razem dają 0,125 , to by się zgadzało w matlabie wyszło mi tyle samo przy
M4
28 maj 14:06
Madziunia Studia: tylko wciąż nie rozumiem czemu należy zrobić M4 (matryca do potęgi) tedy wartośc indexu [1,2]
podaje prawdopodobieństwo
28 maj 14:07