funkcja
~~miks: wykaz ze równanie 3x3−2x2−5x+10=0 ma rozwiązanie
wiem, ze z darboux, kojarzę ale nie mam przedziału
funkcja jest ciągła D∊R i teraz jakaś pomoc
25 maj 20:46
. :
f(0) = 10 > 0
f(−10) = −3000 −200 − 50 + 10 < 0
Na mocy twierdzenia.... blablabla
25 maj 20:54
. :
Mała poprawka − − > winno być +50
25 maj 20:54
~~miks: tak wiem, tylko nie rozumiem dlaczego akurat liczysz od 0 i 0d −10, możesz wyjaśnic dlaczego
akurat to, resztę wiem, ogólnie łatwo się robi jak jest przedział, ale tu go nie mam więc nie
wiem dlaczego tak akurat wyznaczyłaś
25 maj 21:01
~~miks: chyba czaje, ale chyba... dzielniki 10 potem podstawiam i sprawdzam dla jakich sa róze znaki ?
25 maj 21:09
~~miks: tylko 0 nie jest dzielnikiem wyrazu wolnego, a ty tak zrobiłes i tego nie łapie
25 maj 21:13
123: Możesz też się bawić z pochodną że maleje i ograniczyć przedział
25 maj 21:41
~~miks: dalej wiem, bo mam przykłady z przedziałami, a ten bez przedziału i nie wiem dlaczego f(0) i
f(−10)
25 maj 22:03
wredulus_pospolitus:
przyjąłem sobie f(0) bo 'łatwo się podstawia'
wziąłem f(−10) bo przy potęgach wiem, że na pewno będzie funkcja przyjmowała wartość ujemną ...
i tyle
chciałem wziąć f(−1) ale tu wartość jest nadal dodatnia ... więc zamiast sie bawić i sprawdzać
f(−2) itd. wziąłem f(−10) aby mieć pewność ... i tyle
25 maj 22:11
wredulus_pospolitus:
możesz wybrać sobie DOWOLNE wartości ... byleby nastąpiła zmiana znaków i tyle w temacie (więc
się wybiera to co jest NAJPROŚCIEJ / NAJSZYBCIEJ da policzyć)
25 maj 22:12
~~miks: super, tak juz wiem
25 maj 22:14