matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
ciągi
Ola:
Wyznacz siódmy wyraz ciągu określonego wzorem
⎧
a
1
=−3
⎩
a
n
+
1
=a
n
+5n
24 maj 18:44
a7:
a
2
=a
1
+5*1=−3+5=2 a
3
=a
2
+5*2=2+10=12 a
4
=a
3
+5*3=12+15=27 a
5
=a
4
+5*4=27+20=47 a
6
=a
5
+5*5=47+25=72 a
7
=102
24 maj 19:19
Ola:
Bardzo dziękuję
24 maj 19:21
a7:
24 maj 19:24