matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
beata:
Proste zadanie
oblicz sume siedmiu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego w ktorym a
3
=7 i a
13
− a
9
= 20
7 mar 22:49
Basia:
a
3
=a
1
+2r a
13
=a
1
+12r a
9
=a
1
+8r a
1
+2r=7 a
1
+12r−a
1
−8r=20 rozwiąż układ równań i podstaw do wzoru na S
7
a
1
+a
7
S
7
=
*7
2
7 mar 22:59