współczynniki równania kwadratowego a macierze
Madziunia Studia: znajdź a,b i c w równaniu kwadratowym f(x) = ax(2) +bx +c
które przechodzą przez punkty : P(1,6), Q(−1,8) i R(2,11).
Zaczęłam od:
a(1)2 + b(1) + c = 6
a(−1)2 +b(−1) + c = 8
a(2)2+b*2 + c = 11
1 1 1 6
1 −1 1 8
4 2 1 11
wie ktoś jak to dalej rozwiązać?
23 maj 17:36
wredulus_pospolitus:
co to niby za macierz
| ⎧ | a b c | 6 | |
| ⎨ | a −b c | 8 |
|
| ⎩ | 4a 2b c | 11 | |
teraz rozwiązuj metodą którą tam masz opanowaną
23 maj 17:53
Madziunia Studia: Rozwiązałbyś to dalej ? gdyż mi za każdym razem wychodzi co innego, nie wiem czy dobrze to
liczę
23 maj 17:55
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak rozwiązujesz
23 maj 22:50
Madziunia Studia: już to mam . wynik będzie
[1 0 0 | 7]
[0 1 0 | −6]
[0 0 1 | 5]
24 maj 12:35
. : Nie '1' tylko a, b, c winno być.
Poza tym − błędne rozwiązanie, co byś wiedziała gdybyś podstawiła do równań.
24 maj 16:36
. :
Krok 1:
(2) = (2) − (1) daje nam −2b = 2 − − > b = −1
(2) = − 1/2 (2)
Krok 2:
(3) = (3) − (1)
Krok 3:
(3) = (3) − (2) daje nam 3a = 6 − − > a = 2
(3) = 1/3 * (3)
Krok 4:
(1) = (1) − (2) − (3) daje nam c = 5
Sprawdzamy:
2 + (−1) + 5 = 6 super
2 − (−1) + 5 = 8 super
4*2 + 2*(−1) + 5 = 11 super
I to jest poprawne rozwiązanie.
Na jakich studiach jesteś?
24 maj 16:42
jc: Sposób Newtona
f(x)= A + B(x+1) + C(x+1)(x−1)
8=f(−1)=A
6=f(1)=A + 2B
11=f(2)=A+3B+3C
A=8, B=−1, C=2
gotowe
24 maj 22:06
wredulus_pospolitus:
@jc −−− może i jestem cyniczny, ale pierwsze co pomyślałem patrząc na Twoje rozwiązanie to:
Autorka (lub ktoś inny) przyjdzie i napisze "to w końcu który wynik jest dobry"

(no bo w
końcu i u mnie i u Ciebie jest 'a,b,c' a inne wartości wyszły

)
24 maj 22:26
jc: No tak, lepiej było wziąć p, q, r. ..
24 maj 22:36
Min. Edukacji: Już to ma, bo rozwiązali jej na innym forum
25 maj 07:37
plooukjhgfdaaaa:
25 maj 15:16
Madziunia Studia: ale podstawiłam do równań :
7*12 − 6 (1) +5 = 6
7 (−1)2 −6(−1 ) +5 = 8
7* (2)2 −6(2) = 5 = 11
i też pasuje, a studia informatyczne
27 maj 11:05
Madziunia Studia: 7* (2)2 −6(2)+ 5 = 11 tu plus w ostatnim
27 maj 11:07
wredulus_pospolitus:
Ale że co niby pasuje? Pierwsze równanie? Tak ... a co z pozostałymi:
drugie równanie:
7*1 + 6*1 + 5 = 7 + 6 + 5 = 18
= 8

Od kiedy?
trzecie równanie analogicznie:
7*4 − 12 + 5 = 28 − 12 + 5 = 21
= 11
27 maj 15:01
Min. Edukacji: Dochodzę do wniosku, z studia informatyczne sa najgłupsze, studenci w niczym sie nie orientuja
i tylko sklepie jakies komendy, a i tak wkrótce zastąpi ich sztuczna inteligencja.
27 maj 15:42
Mariusz:
P(1,6), Q(−1,8) i R(2,11).
To może zacznijmy od wypisania
wielomianów o współczynniku wiodącym równym jeden
których miejscami zerowymi są wszystkie możliwe pary
współrzędnych odciętych danych punktów
Będą to
W
1(x)=(x−1)(x+1)
Tutaj brakuje czynnika (x−x
R)
W
2(x) = (x−1)(x−2)
Tutaj brakuje czynnika (x−x
Q)
W
3(x) = (x+1)(x−2)
Tutaj brakuje czynnika (x−x
P)
Teraz chcemy aby
W
1(x
R) = 1
W
2(x
Q) = 1
W
3(x
P) = 1
Będziemy mieli wówczas wielomiany
| | 1 | |
W1(x)= |
| (x−1)(x+1) |
| | (2−1)(2+1) | |
| | 1 | |
W2(x) = |
| (x−1)(x−2) |
| | (−1−1)(−1−2) | |
| | 1 | |
W3(x) = |
| (x+1)(x−2) |
| | (1+1)(1−2) | |
W(x)=6W
3(x)+8W
2(x)+11W
1(x)
| | 4 | | 11 | |
W(x)=−3(x+1)(x−2)+ |
| (x−1)(x−2)+ |
| (x−1)(x+1) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 11 | |
W(x) = −3(x2 − x − 2)+ |
| (x2−3x + 2)+ |
| (x2−1) |
| | 3 | | 3 | |
W(x) = 2x
2 − x + 5
27 maj 22:39
Mariusz:
Co do tego układu równań to chcesz go rozwiązać metodą eliminacji Gaussa − Jordana ?
1 1 1 6
1 −1 1 8
4 2 1 11
Wykonajmy następujące operacje elementarne
Od wiersza 2. odejmijmy wiersz 1.
Od wiersza 3. odejmijmy czterokrotnie wiersz 1
1 1 1 6
0 −2 0 2
0 −2 −3 −13
Od wiersza 3. odejmijmy wiersz 2.
1 1 1 6
0 −2 0 2
0 0 −3 −15
1 1 1 6
0 1 0 −1
0 0 1 5
Od wiersza 1. odejmijmy wiersz 3.
1 1 0 1
0 1 0 −1
0 0 1 5
Od wiersza 1. odejmijmy wiersz 2.
1 0 0 2
0 1 0 −1
0 0 1 5
28 maj 00:24
Madziunia Studia: dziękuję Ci serdecznie za pomoc !
2 cze 21:13