zadanie
Liczby: Z papieru w kratke wycieto kwadrat o boku n kratek. Na ile sposobów mozna ten kwadrat podzielic
na trzy prostokaty, wykonujac ciecia tylko po kratkach?
Dla n=2 opisanego wyzej podziału mozna dokonac na 4 sposoby.
a) Dla n=3 liczba sposobów podziału jest równa
b) Dla n=4 liczba sposobów podziału jest równa
c) Dla n=5 liczba sposobów podziału jest równa
d) Dla n=6 liczba sposobów podziału jest równa
23 maj 13:18
wredulus_pospolitus:

1) zauważ, że dla n > 2 mamy 4 różne typy podziałów (z czego mamy dwie pary analogicznych
podziałów)
I −−− dwa cięcia w pionie
II −−− analogiczny do I −−− tylko tniemy w poziomie
III −− jedno cięcie w poziomie i z pozostałej części jedno cięcie w pionie
IV −−− analogicznie do III −−− tylko najpierw tniemy w pionie a następnie w jednej z części w
poziomie
Dzięki takiemu pogrupowaniu cięć, nie będziemy liczyć kilkukrotnie takich samych cięć (mimo że
otrzymane prostokąty mogą się powielać).
I teraz sprawdzamy ile jest możliwości cięć dla każdego z typu:
| | | |
I −−−− | (mamy n−1 linii w pionie, przez dwie z nich tniemy) |
| | |
| | | | | |
III −−− | *2* | (mamy n−1 linii w poziomie, przez jedną z nich tniemy, następnie |
| | | |
wybieramy którą z części będziemy dalej ciąć, wybieramy linię w pionie i tniemy)
| | | | | |
IV −−− | *2* | (analogicznie) |
| | | |
dodajemy to do siebie, podstawiamy pod 'n' i mamy wyniki
23 maj 13:38
wredulus_pospolitus:

Inne podejście do do tematu:
I i II dokładnie tak samo.
III i IV będzie zapisana jako jeden punkt −−− punkt wewnątrz wyjściowego kwadratu, który będzie
wierzchołkiem dwóch prostokątów i leżał na boku trzeciego z nich..
| | | |
* | *4 −−−− wybieramy 'współrzędne' tegoż punktu, *4 możliwości podziału |
| | |
(z boku rysunku zaprezentowałem możliwe podziały)
23 maj 13:45
pa to l: @wredulus, gdybym ci mogl gonga zapodac w morde, zrobilbym to bez wahania
24 maj 21:20
wredulus_pospolitus:
to wpadaj do Gdańska
24 maj 21:39