w trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 1, a druga 7. dwus
e:
22 maj 16:59
e: w trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 1, a druga 7. dwusieczna kąta
między dwoma najdłuższymi bokami dzieli najkrótszy bok na dwie części. podaj długość krótszej
z tych części
22 maj 16:59
bbv:
26 maj 13:34
.:

y =
√49 + x2
z tw. cosinusów:
| | 7 | |
(1−x)2 = (49+x2) + 50 − 2*√49+x2*√50* |
| |
| | √49+x2 | |
1 − 2x + x
2 = 99 + x
2 − 14
√50
14
√50 − 98 = 2x −−−> x = 7
√50 − 49
(to też POWINNO znaleźć się w rozwiązaniu

):
sprawdzamy, czy: x < 1/2
7(
√50 − 7) ?<? 1/2
√50 − 7 ?<? 1/14
9'800
< 9'801
−−− długość krótszej części to : ....
26 maj 15:05
an:

można Tylko "Pitagorasem"
(1−x)
2=(
√50−7)
2+x
2
x=7(5
√2−7)
27 maj 00:03