Marta: Pomóżcie proszę


! CZWOROKĄT WPISANY W OKRĄG. W okrąg wpisano czworokąt ABCD, którego
miary kątów przy wierzchołkach A, B i C mają się do siebie jak 5:7:9. Znajdź miarę kąta
przy wierzchołku D.
22 lis 22:42
22 lis 23:29
xyz:
czy odp ma być 90stopni
22 lis 23:42
Marta: TAK

Powiedz jak to zrobić, bo mi nie wychodziło
23 lis 00:19
xyz:
A + C = 180
0 i B + D= 180
0 bo suma kątów przeciwległych
musi być równa , a ponieważ to czworokat to dodatkowo 180
0
bo w sumie 360
0
A/C = 5/9 A=5/9 C 5/9 C + C = 180 14/9 C =180
0
C = 180* 9/14 = 810
0/7 to A = 5/9 * 810
0/7 = 450
0 /7
5+9 14
7/14 =2 czyli 180
0 /2 =90
0 pozostałe dwa mają po 90
0
czyli D = B = 90
0
chyba jakoś tak
23 lis 01:12
Marta: hmm a czemu C = 180* 9/14 = 810 /7

Przeciez 180*9=1620/14 = ok.116
23 lis 01:36
Marta: hehe no dobra chyba już późno i głupoty wypisuje, wiem o co w tym chodzi, ale nie wiem
skąd się wzięło: 5+9 14 7/14 =2 czyli 180 /2 =90 no i dobra jesli ten A i C i mają
po 90 stopni to skad mamy wiedziec ze B i D tez maja po 90, przeciez jeden moze miec
np. 70 a drugi 110?
23 lis 01:58
Marta: wytłumaczy ktoś

? Proszęę

23 lis 12:17
b.: tam pewnie miało być 5+9=14
ale może inaczej: C=180*9/14, A = 180*5/14, zgadza się?
mamy A:B = 5:7,
czyli B = 7/5 *A = 7/5 * 180*5/14 = 180/2 = 90,
a D = 180-B = 90
23 lis 12:55
23 lis 13:10
b.: hmm to może warto, żebyś sama próbowała -- podręcznik nie gryzie

a warto się nauczyć samodzielnie dochodzić do rozwiązania problemów,
przyda się na ew. studiach i potem
23 lis 13:57
Marta: hehe ja próbowałam zrobić to zadanie i zrobiłam,ale nie do końca. Ułożyłam układ równań z
A/C=5/9 i A+C=180 no i wyszło mi że C=810/7 a A 450/7 i nie wiedziałam co dalej zrobić,
bo uznałam, że źle to robię, no ale jak widać dobrze

Dzięki jeszcze raz

PS. A ten podręcznik co mam to chyba jednak trochę gryzie

bo za jasno w nim nie
tłumaczą i za mało przykładów do zadań.
23 lis 14:04