okręgi
Ausi: Niech O1 i O2 będą okręgami o tym samym środku i promieniach odpowiednio 9 cm i 15 cm. Niech
A lezy na O1 i B, C będą punktami na O2 takimi, że odcinek BC jest styczny do O1 i ∡ BAC =
90o. Oblicz pole trójkąta ABC.
22 maj 14:53
Ausi: Jak to rozwiązać?
24 maj 16:58
a7: 1. zrobić rysunek
24 maj 18:07
a7:

z tw. Pitagorasa CD=12
CB=24
P=1/2|CB|*h=1/2|AB|*|AC|
AB=DB=12
z tw. Pitagorasa AC=
√242−122=12
√3
P=1/2*12*12
√3=72
√3
24 maj 18:25
a7: jeśli zbyt lakonicznie napisałam, to mogę wyjaśnić bardziej szczegółowo...
nie wiem czy nie ma błędu(ów) obliczeniowych jakichś
24 maj 18:27
a7: a chyba AB≠DB
24 maj 18:33
kiwi: dzieki
24 maj 18:44
a7:

y
B=9 x
B=12 81+x
B2=225 B=(12,9) C=(−12,9) S=(0,0) D=(0,9) DA=12
czyli |DA|=p{

0−x
A)
2+(3−
√9−xa2)
2
x
A=6
√2 czyli y
A=3
x
A2+y
A2=81 x
A2=
√81−yA2 y
A2=
√81−xA2
BA=
√(12−6√2)2+(9−3)2=
√252−144√2
CA=
√(−12−6√2)2+(9−3)2)=
√252+144√2
| | √252−144√2√252+144√2 | |
PΔABC=1/2*|BA|*|CA|= |
| =18√17 |
| | 2 | |
24 maj 19:08
a7: |DA|=√(0−xA)2+(9−√81−xa2)2
24 maj 19:11