wielkości
Liczby: W pewnym kraju 80% obywateli zna jezyk angielski, 70% zna jezyk niemiecki,
a 60% zna jezyk francuski. Uzupełnij kazde z ponizszych zdan najwieksza liczba, dla której
na pewno jest ono prawdziwe.
a) Co najmniej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .% obywateli zna jezyki
angielski i niemiecki.
b) Co najmniej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .% obywateli zna jezyki
angielski i francuski.
c) Co najmniej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .% obywateli zna jezyki
niemiecki i francuski.
d) Co najmniej . . . . . . . . . . . . . . . .% obywateli zna jezyki angielski, niemiecki i
francuski.
21 maj 20:02
wredulus_pospolitus:
(a) = 50% (przyjmujemy że wszyscy nieznający niemiecki znają angielski)
(b) = 40% (analogicznie)
(c) = 30% (analogicznie)
(d) = 10% (bierzemy wartości z (b) i (c) i przyjmujemy najbardziej niekorzystny wynik)
21 maj 21:56
wredulus_pospolitus:
Inny sposób podejścia do sprawy:
(a) = 80% + 70% − 100% = 50%
(b) = 80% + 60% − 100% = 40%
(c) = 70% + 60% − 100% = 30%
(d) = 80% + 70% + 60% − 200% = 10%
21 maj 21:57