Dzielenie wielomianow
SAntiago: 1. Podziel wielomian przez dwumian
(x³−x²−5x+6):(x−2)
2.Rozwiąż równanie
(x³−x²−x−2):(x−2)
3. Rozwiąż nierówność
(4x³−4x²−x+1):(x−1)
4. Rozwiąż nierówność
x ³ − 7x² − 3x + 21 : (x − 7)
21 maj 17:45
Jolanta:
x2+x−3
X3−x2−5x+6. : (x−2)
−x3+2x
−−−−−−−−−−
x2−5x
−x2+2x
−−−−−−−−−−−−−−
−3x+6
3x−6
−−−−−−−−−−−−−−−−
21 maj 18:26
Jolanta: Dzielisz tak jak się dzieli pisemnie liczby Patrzysz ile razy liczba się zmieści i np
4x3−4x2−x+1 : (x−1)
4x3=4x2*x. Czyli piszesz u gory 4x2 teraz mnozysz 4x2 przez (x−1)=4x3−4x2 ten wynik
musimy odjac
4x3−4x2−x+1
−4x3+4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x+1. −x+1: (x−1)=−1. Pisz my u góry −1 i mnozymy a następnie
odejmujemy
x−1
−−−−−−−++
21 maj 18:44
Jolanta: Piszesz rozwiąż równanie,rozwiąż nierówność Ale tam nie ma ani równania ani nierówności Jest
dzielenie
21 maj 18:52
Santiago: Ale takie nauczyciel dał zadania więc musi sie dac rozwiazac
21 maj 19:30
Santiago: A tak może być?
2. x²
_________________________
x − 2 | x³ − x² − x − 2
− (x³ − 2x²)
________________
x² − x − 2
− (x² − 2x)
______________
−3x − 2
3. 4x² + 0x − 1
_________________________
4x³ − 4x² − x + 1
− (4x³ − 4x² + 4x)
____________________
0x² − 5x + 1
− (0x² − 0x + 0)
______________
−5x + 1
4.
x2 − 10x + 67
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 − 7x2 − 3x + 21
x3 − 7x2
−−−−−−−−−−−−−−−
− 3x + 21
− (−3x + 21)
−−−−−−−−−−−−−
0
21 maj 19:45
Jolanta:
x2+x+1
x3−x2−x−2 ; (x−2)
−x3+x2
−−−−−−−−−−−−
x2−x x2:x=x piszemy u góry x
− (x2−2x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x−2 : (x−2)=1
−(x−2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2+1
4x3−4x2−x+1 : (x−1)
−(4x3−4x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x+1
−(x−1)
−−−−−−−−−−−−−−
x2−3
x3−7x2−3x+21 : (x−7)
−(x3−7x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x+21
−(−3x+21)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W równaniach występuje znak = w nierównościach < lub> a tutaj nie ma Coś zle napisane
22 maj 00:01