matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Obliczanie całki do potęgi x
Piotr:
Jak obliczyć tą całkę metodą przez modstawianie?
2
x
całka z
√
1−4
x
21 maj 15:04
. :
s = 2
x
− − > s
2
= 4
x
ds
ds = 2
x
ln2 dx − − >
= 2
x
dx
ln2
21 maj 15:33
ABC:
możesz tak jak się narzuca 2
x
=t, 2
x
*ln2=dt , 4
x
=t
2
21 maj 15:34