W równoległoboku
a=c=2 oraz b=d=4
∡BAD=∡BCD=45o
∡ADC=∡ABC=135o
e i f to przekatne tego rownoległoboku
δ− kąt miedzy przekątnymi tego rownoległoboku
Kąt δ miedzy przekątnymi tego równoległoboku obliczymy ze wzoru
| 1 | ||
S= | e*f*sinδ | |
| 2 |
1)
PABCD=4*2*sin45o=4√2
w ΔAED: h=√2
2)
| 1 | 1 | 1 | |||
* | *e* | f sinδ=√2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 8 | 8 | 4 | ||||
sinδ= | = | = | ||||
| √136 | 2√34 | √34 |
Może ładniejszy wynik dostaniesz.
2 sposób ( z zastosowaniem narzędzi geometrii analitcznej )
Umieszczam równoległobok w układzie kartezjańskim
A=(0,0) , B=(4,0) , C=(√2+4, √2) , D=(√2, √2)
bo proste mają równania AD : y=x i BC : y=x−4
kąt φ między przekątnymi AC i BD
| a1−a2 | ||
tgφ= | | | gdzie a1, a2 współczynniki kierunkowe prostych AC i BD | |
| 1+a1*a2 |
| √2 | √2 | |||
a1= | , a2= | |||
| √2+4 | √2−4 |
| −8√2 | 2√2 | |||
tgφ=| | |= | |||
| −12 | 3 |
| 2√2 | 4 | |||
to sinφ= | = | −− jak u Mili | ||
| √17 | √34 |