zz
Hampton: Turysta idzie droga wznoszaca sie pod katem 8*.
a) Jaka roznice poziomow pokona po 500 m? Wyik podaj z dokladnoscia do 1m,
b) Jak dlugo musialby isc ta doga z szybkoscia 4 km/h aby pokonac roznice poziomow wynoszaca
160m? Wynik podaj z dokladnoscia do 1 minuty.
7 mar 22:42
ORZEŁ: a) narysuj trójkąt prostokatny i przeciwprostokątna nazwij jako s=500m masz kat alfa=8 stopni
skorzystaj z trygonometrii
b) policz długosć drogi ( odwrotnie do podpunktu a) Gdy masz długośc skorzysta z wzory
wzór na prędkość w ruchu jednostajnym prostoliniowym
Pamiętaj o jednostkach

Powodzenia
7 mar 23:33
Basia:

ad.a
α=8
a=500
sin8=
ha
h = 500*sin8
odczytaj z tablic sin8 i policz
ad.b
α=8
h=160m=0,16km
sin8=
ha
a =
0,16sin8
odczytaj z tablic sin8 i policz
podziel przez 4
zamień ułamki godzin na minuty
7 mar 23:35