całka
xyz: oblicz całkę potrójną zdxdydz ograniczoną obszarami z=4−x2−y2, z=−5; wynik to −81pi
mam problem z ustaleniem po jaki obszarze mam liczyć całki
r,δ,z
17 maj 15:08
. :
1) czy zrobiłeś rysunek?
2) Czy wiesz jaka figurę reprezentuje funkcja z = 4 − x
2 − y
2
17 maj 17:31
xyz: zrobiłam ale nie jestem pewna czy to jest dobrze,
2)koło
17 maj 20:26
xyz: 2)stożek
17 maj 20:31
chichi:
(2) a nie przypadkiem paraboloida?
17 maj 20:35
xyz: chyba paraboloida jednka
17 maj 20:38
xyz: stożek byłby jakby wyrażenie było pod pierwiastkiem?
17 maj 20:39
chichi:
nie, byłaby to półkula
17 maj 20:41
xyz: to r jest od 0 do 3
δ od 0 do 2π
a z od −5 do 4−r2?
17 maj 20:44