Wyznaczyć resztę z dzielenia liczby
Tobad: Wyznaczyć resztę z dzielenia liczby 132023 −17423 przez 7
16 maj 23:21
chichi:
13
2023 ≡ 6 (mod 7) ∧ 17
423 ≡ 6 (mod 7) ⇒ 13
2023 − 17
423 ≡ 0 (mod 7)
16 maj 23:31
Tobad: Nie za bardzo rozumiem.
Czy moglbym prosic o lepsze wytlumaczenie ? z 13 widze , ze jest reszta 7 ale dalej nie wiem o
co chodzi
17 maj 00:08
Tobad: 13/7 reszta 6 a z 17/7 reszta 4
17 maj 00:09
Tobad: 17/7 reszta 3
17 maj 00:10
chichi:
a na co Ty się powołujesz? na jakie własności?
17 maj 00:50
ABC:
Tobad skoro wrzucasz takie zadanie rozumiem że wszystkie własności modulo masz przyswojone.
Wystarczy że zauważysz 13
2≡1 mod 7 i 17
2≡2 mod 7, więc 17
6≡2
3≡1 mod 7 , dalej już z górki
17 maj 06:56
Mariusz:
To że 132023 = 6 (mod 7) to widać od razu natomiast
17423 (mod 7) = 3423 (mod 7)
To otrzymamy po skorzystaniu z tego co napisałeś o 17 maj 2023 00:09
No i teraz z Małego twierdzenia Fermata 36 = 1 (mod 7)
423=6*70+3
33 =27 mod 7 = 6 mod 7
Ostatecznie mamy
132023 − 17423 = 0 (mod 7)
17 maj 11:13
Mariusz:
Rozwiązanie chichi piękne krótkie
i takie jak zwykle pisane chyba tylko dla siebie
17 maj 11:15
chichi:
dziękuję @
Mariusz, czekałem na jakąś inicjatywę ze strony autora, spójrz co wyprawia się
we wpisach
00:09/10, samo rozw. nic nie da, wpisałem to po to właśnie żeby zaczął zadawać
pytania i nakierowywać go na rozw. bo gdybym zadał na samym początku pytanie czego nie
rozumie, otrzymałbym odp. "wszystkiego"
17 maj 14:26