zagwozdka matematyczna
-,-: √2 ma nieskończone rozwinięcie dziesiętne, a więc ma każdą kombinację cyfr
(tak przynajmniej mi się wydaje) i czy prawdziwe jest lub czy można jakoś rozwiązać równanie
albo poczytać o tym:
√2*10n mod 10 = √3 etc ?
15 maj 23:52
wredulus_pospolitus:
to równanie nie ma sensu
√2*10
n (mod 10) będzie liczbą całkowitą
√3 nie jest liczbą całkowitą

dla każdego n mamy
√2*10
n (mod 10) <
√2 <
√3
15 maj 23:58
-,-: chodzi mi o to, że liczba jedności i to co będzie po przecinku będzie równe √3 , inaczej
mówiąc
√2*10n=14...1,7320508075688772935274463415059.....
16 maj 00:02
-,-: to jakby ktoś mógłby o tym coś powiedzieć byłbym wdzięczny
16 maj 00:36
wredulus_pospolitus:
Innymi słowy −−− chcesz wiedzieć czy istnieje takie 'n' aby k =
√2*10
n −
√3 była liczbą
całkowitą

16 maj 06:03
123: Chodzi mu chyba, że w rozwinięciu dziesiętnym √2 gdzieś się może kryć rozwinięcie √3 ale to
jest bez sensu
16 maj 12:13
wredulus_pospolitus:
do autora −−− nie ma ... i to łatwo wykazać wystarczy pokazać że k2 dla każdego 'n' będzie
liczbą niewymierną (bo występuje tam √6)
16 maj 13:14