Oblicz
Kasik605: Błagam pomóżcie, bo równanie jest szczeniacko proste, ale wychodzą mi jakieś durne liczby.
Polecenie brzmi: Oblicz
log16/7−log2+3/2log0,25
Nie wiem jak to wpisać, ale wszystkie log mają podstawę 7
15 maj 15:49
chichi:
| | | | 1 | |
log7( |
| ) = log7( |
| ) = −1 |
| | 2 | | 7 | |
15 maj 16:19
Mila:
| | 3 | | 1 | |
log7(16/7)−log7(2)+ |
| log7( |
| )= |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | |
=log7(24)−log7(7)−log7(2)+ |
| [log7(1)−log7(22) ]= |
| | 2 | |
| | 3 | |
=4log7(2)−1−log7(2)+ |
| [0−2log7(2)] |
| | 2 | |
dokończ sama
15 maj 16:20
Kasik605: chichi dziękuję bardzo, potrzebowałam tego wyniku, bo wychodzi na to, że za szybko
spanikowałam.
Jak mi wyszło w trakcie 0,25 do 3/2 i potem dalej to zaczęłam rozpisywac, to odpuściłam
dzięki
15 maj 17:34
chichi:
| | 1 | | 1 | |
0.253/2 = (√0.25)3 = ( |
| )3 = |
| |
| | 2 | | 8 | |
15 maj 18:33