tryg
Hampton: Dla pewnego kata ostrego α prawdziwa jest rownosc
Oblicz wartosci sinα, cosα, tgα.
7 mar 22:32
Jack: spróbuj, zamienić tgα na sinα/cosα, potem wspólny mianownik...
7 mar 22:38
Basia:
sinα≠0 ⇔ α≠kπ
cosα≠0 ⇔ α≠
π2+2kπ ∧ α≠
3π2+2kπ
| | 1 | | sinα | | cosα | | sin2α+cos2α | | 1 | |
tgα+ |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | tgα | | cosα | | sinα | | sinαcosα | | sinαcosα | |
stąd:
| 1 | | 5 | |
| = |
| /*sinα |
| sinαcosα | | sinα | |
cosα=
15
sinus wylicz z wzoru
sin
2α+cos
2α=1
tangens z wzoru podanego wyżej
7 mar 22:40