równania diofantyczne
asd132: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych 19x−24y=7
15 maj 08:06
8888: narzucony warunek żeby w jakiś konkretny sposób rozwiązywać , na przykład odwrotnym algorytmem
Euklidesa lub metodą schodzącą Eulera?
15 maj 09:08
asd132: Raczej nie, chociaż w jednym jedynym przykładzie na wykładzie była wyznaczona jedna niewiadoma
przez redukcję modulo, później chyba podstawiona do wzoru ale nie rozumiem zbytnio jak
15 maj 09:15
8888:
No to możesz tak:Euklidesem w dół:
−24 = (−2)*19 + 14
19 = 1*14 + 5
14 = 2*5 + 4
5 = 1*4 + 1
4 = 4*1 + 0
teraz odwrotnym Euklidesem
1= (1 * 5) + (−1 * 4)
= (−1 * 14) + (3 * 5)
= (3 * 19) + (−4 * 14)
= (−4 * −24) + (−5 * 19)
mnożysz przez 7 i masz rozwiązanie szczególne:
7=−28 * −24 + −35*19
w związku z tym ogólne możesz zapisać w postaci :
x = −35 + 24n
y = −28 + 19n
15 maj 09:26
asd132: Dziękuję bardzo!

A rozumiesz i możesz mi powiedzieć przy okazji jak by to trzeba było zrobić gdybyśmy np.robili
modulo 24? Nie rozumiem jakby tej istoty tego procesu do końca, kojarzę że jest to reszta z
dzielenia 19x−24y=7 / mod 24
Bo pierwsze myślałam że po tej redukcji mod wyjdzie tak: −5x=−21 ? Ale rozumiem że nie do końca
poprawnie
15 maj 09:53
asd132: −5x= −17 *
15 maj 09:54
chichi:
5x ≡ 7 (mod 24) / * 19
95x ≡ 133 (mod 24)
x ≡ 13 (mod 24)
x = 24k + 13, k ∊ ℤ
y = 19k + 10, k ∊ ℤ
15 maj 12:11
ABC: chichi wynik dobry ale rachunki podejrzane , skoro −5x≡−17 to 5x≡17

wtedy 95x≡−x≡323=13*24+11 i faktycznie x≡13
15 maj 12:32
chichi:
tak, spojrzałem raz na wyjściowe równanie, później na wpis i się pomieszało, za dużo tych
siódemek, tak czy siak metoda pozostaje niezmienna
15 maj 13:16